Geschreven door administratiekantoor A&A Administratie in Groningen

Zo maakt u een fiscaal verantwoorde verkoop factuur.

Een factuur versturen is waarschijnlijk de meest plezierige taak die komt kijken bij de administratie van uw onderneming. U wordt betaald voor de diensten en/of goederen die u hebt geleverd en daar doet u het allemaal voor! De belastingdienst heeft een aantal eisen gesteld over wat er op een factuur moet staan, lees deze grondig door. Verder zijn er op deze pagina een aantal voorbeelden van hoe u gemakkelijk in excel zelf uw facturen kan maken.

Wanneer u zaken doet met het buitenland is het van belang om op de hoogte te zijn van de speciale regels die er gelden voor het btw tarief.
De belastingdienst heeft een aantal eisen gesteld aan facturen:

  • Een factuur moet een (uniek) opvolgend factuurnummer hebben
  • Datum van uitreiking van de factuur
  • De datum waarop de diensten of producten geleverd zijn
  • Naam, adres en btw-identificatienummer van de onderneming
  • Een duidelijke omschrijving en het aantal van de geleverde dienst of producten
  • De prijs exclusief btw en het totaalbedrag
  • De BTW in euro’s
  • het btw-identificatienummer van de klant moet vermeld worden wanneer er sprake is van een levering aan een andere lidstaat van de EU of als uw klant op grond van een verleggingsregeling verantwoordelijk is voor de afdracht van BTW
  • als de belasting wordt voldaan door een fiscaal vertegenwoordiger; zijn naam en adres en btw-identificatienummer.

Dit zijn de basis regels waaraan een factuur moet voldoen, kijkt u voor de uitzonderingen bij de belastingdienst.
Factuur in excel
Facturen maken in excel is erg gemakkelijk. Er zitten voorbeeld sjablonen in Excel om facturen te maken. Kies in Excel ‘nieuw bestand’ maken. Hier vind u het onderdeel ‘sjablonen’ waar meerdere standaard facturen (in de engelse versie “invoice”) te vinden zijn. Let er op dat alle verplichtingen die gelden voor facturen op de sjablonen vermeld zijn of voeg deze indien nodig zelf toe. Ook kun u zelf gemakkelijk een aangepaste factuur maken. Kijk voor een cursus op Zibb.nl. Ook vind u hier meer standaard facturen.
Factuur buitenland
Voor goederen en diensten geleverd aan het buitenland gelden andere regels voor de BTW, dit moet goed vermeld zijn op de factuur. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen landen binnen de EU en buiten de EU.Voor levering van goederen en diensten met een ondernemer in de EU (buiten NL) geldt, geen BTW rekenen (dit wordt verlegd naar het land van de klant). Op de factuur vermeld u dan 0% BTW (“Vat due under the reverse charge rule”). Aan particulieren binnen de EU moet wel  21% berekend worden.
Voor ondernemers buiten de EU geldt, geen BTW belasten. (meer informatie bij de belastingdienst).Voor de rest moet een factuur naar het buitenland voldoen aan dezelfde regels als hierboven beschreven. Het is waarschijnlijk praktisch om de factuur in het Engels op te stellen. Zorg ervoor dat u een correct BTW nummer (VAT number) hebt van de onderneming in het buitenland, zodat de verlegde BTW later niet aan u wordt verrekend. Financiële dienstverlening, Groningen, Bedrijfskunde, administratiekantoor, tarief, gratis offerte boekhouding, boekhouden, ondernemer omzetbelasting aangifte.Uw boekhouder Verzorgen uw jaarrekening en fiscale Goed en goedkoop boekhoudkantoor, Winst voor de ZZPér fiscaal jaarverslag aangifte omzetbelasting ondernemingsplan advies

De startende ondernemer heeft een goed administratie kantoor in Groningen nodig. Zelfstandig ondernemer wil de administratie uitbesteden. De financiële administratie en de belasting aangifte is uitstekend verwerkt door A&A Administratie in Groningen.

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.